NÄR DU BÖRJAR FUNDERA
PÅ ATT FLYTTA HEMIFRÅN.

NÄR DET BEHÖVS EN TRYGG
ÖVERGÅNG MELLAN DET BEKANTA
OCH DET NYA.

NÄR DET ÄR DAGS ATT
GE SIG UT I LIVET.

 

Ut i Livet är till för dig som är mellan 15 och 24 år, som har högfungerande autism/Aspergers syndrom eller närliggande funktionsnedsättning och som vill börja förbereda dig för inför vuxenlivet och ett eget boende.

Att flytta hemifrån är ett stort steg för många. Tillsammans tar vi istället många små steg, under trygga och familjära förhållanden, för att du ska nå ditt mål.

VÄLKOMMEN TILL HANINGEGÅRDEN

Du kommer till Ut i Livet en eller två gånger per månad, söndag eftermiddag till fredag morgon – eller bara en del av veckan om det passar dig bättre.

Du bor modernt och bekvämt i eget rum på Haningegården som ligger några få minuters promenad från pendeltågs- och busstationen i Västerhaninge Centrum.

De andra som är här samtidigt har ungefär samma ålder och intressen som du.
Och du träffar samma ledare och samma kompisar varje gång.

VI ÖVAR OCH LÄR OSS TILLSAMMANS

Med Ut i Livet får du öva praktiskt på alla de vardagliga situationer som ett eget boende innebär, och lär dig det du behöver kunna för att sköta ett eget hem.

Tillsammans med ledarna och de andra boende får du till exempel planera, handla och laga maten vi äter. Diska, tvätta kläder, städa mm.

Vi hjälper dig att strukturera dina vardagar så att du kommer upp i tid och hinner äta frukost i lugn och ro innan du gör det du brukar dagtid: går till skolan, till jobbet eller till annan sysselsättning.

På eftermiddagarna kan du dessutom vara med i olika fritidsaktiviteter, men ibland behöver man förstås bara vara ledig, göra egna aktiviteter eller bara ta det lugnt.

EN VECKA MED UT I LIVET

  • Söndagar har vi veckoplanerings- och husmöte då du är med och bestämmer vad vi ska göra och vad vi ska äta. Sedan går vi och handlar mat för veckan.
  • Måndagar går vi ofta ut och äter en gemensam middag på någon restaurang i närheten.
  • Tisdagar och onsdagar lagar vi middagen tillsammans och gör  någon gemensam eller egen aktivitet.
    Det kan vara allt från bio, gym eller datorspel. Ni bestämmer innehållet tillsammans.
  • Torsdagar har vi tvättstuga och på fredag byter vi sängkläder.
  • Alla dagar erbjuds aktiviteter på gården och i närområdet som du kan delta i!